Tetőablak szerviz: Mi a leggyakoribb meghibásodás?

Vannak olyan hibák, amelyek gyakrabban fordulnak elő a tetőtéri ablakoknál, mint mások: fussuk át együtt ezeket a régebbi tetőablakok túlnyomó többségét jegyző VELUX termékeinél.

A VELUX tetőablakok folyamatos karbantartás mellett hosszú évekig, évtizedekig kifogástalanul ellátják funkcióikat, vagyis beengedik a fényt a tetőtérbe, miközben szigetelnek, és még a belső terek esztétikus megjelenéséhez is hozzájárulhatnak. Azonban, mint minden használati tárgyunkkal, úgy a tetőtéri ablakokkal is megeshet, hogy meghibásodnak. Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák, amelyek szakértői tetőablak szervízelésre szorulnak.

3 gyakori meghibásodás a tetőtéri ablakoknál

 1. Tönkremegy a tetőablak vasalat – Ennek hátterében leggyakrabban az áll, hogy nem kap zsírozást évente. Márpedig, ha nem figyelsz erre, a tetőablakszárny is elrepedhet.
 2. Szorul a tetőablak – Ha elmarad az előbb említett zsírozás, arról az is árulkodhat, hogy szorul az ablak. Erre a leggyakoribb reakció a rángatás, amitől viszont letörhet a kilincs. Fontos, hogy ez „magától” nem tud letörni, csak akkor, ha elmarad a tetőtéri ablak megfelelő karbantartása. És persze, ha többszöri erős rángatásnak van kitéve.
 3. Szivárgó víz – Azt tapasztalod, hogy a  tetőablak alsó sarkánál beszivárog a víz? Ha így van, akkor ki kell cserélni a vízzáró butil tömítést, aminek az élettartama 8-15 év a VELUX tájékoztatása szerint.

Mit tehetsz, ha úgy látod, meghibásodott a tetőablak?

Nagyon fontos, hogy ha meghibásodásra gyanakszol, ne egyedül próbáld megoldani, és ne az ezermester nagybácsit hívd át, hogy kapja szét és nézze meg, hanem kérd a tetőablak szerviz segítségét!

És ne blicceld el a tetőablakok rendszeres karbantartását, hiszen azzal számos későbbi problémát, kisebb-nagyobb hibát megelőzhetsz. Illetve a szakember gyorsan elejét veheti a gondnak, amikor az még csak gyerekcipőben jár.

VELUX tetőtéri ablak javítása , karbantartása és szervizelése

Őszi és tavaszi karbantartáskor mit érdemes megtenni?

Hogy tetőablakaink minél tovább gond nélkül működjenek, még a tél beállta előtt érdemes a műanyag részeket műanyagápoló szerrel, a fafelületeket pedig faápoló balzsammal áttörölni. A gumi alkatrészeket kend át gumiápolóval, a laza csavarokat pedig húzd egy picit szorosabbra. Ez azért fontos, mert a laza csavarok miatt a burkolókereten keresztül a pára és a csapadék is nagyobb eséllyel jut be a tetőtérbe, illetve a tetőablak hibás működéséhez, töréshez is vezethet, ha a csavarok nem tartanak jól. És végül, ha kívülről leveleket sodor a szél a tetőtéri ablakhoz, azokat is söpörd el, mert ha feltorlódnak és megáll bennük a víz, az beázáshoz is vezethet.

Tetőablakokhoz karbantartó szettet itt tudsz rendelni >>

Egy jó szakember mindig tudja, hogy az adott helyzetben mi a legjobb megoldás, és segít választ találni a kérdéseitekre. Ha kérdéseid vannak a tetőablak szervizeléssel vagy karbantartásával kapcsolatban, keress bátran elérhetőségeim bármelyikén, legjobb tudásom szerint és a lehető leggyorsabban igyekszem segíteni.

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu