Pára, jegesedés a tetőtéri ablakon

A páralecsapódás egy természetes jelenség, de a kellemetlenségek elkerülése érdekében összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, melyekkel megelőzhető a kialakulása.

Mit kell tudni a páralecsapódásról?

A páralecsapódás egy fizikai jelenség, ami akkor alakul ki, ha a levegő már nem tudja magában tartani a párát. A levegőben relatív páratartalmat tudunk mérni, mivel a melegebb levegő több párát képes magában tartani, mint a hidegebb. Ebből adódik, hogy a levegő páratartalma nem állandó.

Nem jelenthetjük ki, hogy 50% vagy 60% a levegő páratartalma, csak azt, hogy a relatív páratartalma. Ebből adódik, hogy a pl. 50-60%-os relatív páratartalomú levegőből az ablakok környékén, már kicsapódhat a pára, hiszen ott mindig hidegebb a levegő. A hidegebb levegő pedig kevesebb párát képes magában tartani.

Természetesen a hőszigetelő üvegekkel és az ablakok alatti fűtőtestekkel ezt próbáljuk kompenzálni, de -20C°-nál a 2-rétegű üvegezések távtartó alumínium lécei közelében, már előfordulhat, hogy megfagy az üvegen a pára. A 3-rétegű üvegezések esetén az üveg később nem annyira hűl ki, ezért kisebb az esélye a páralecsapódásnak, de magas páratartalomnál, és nagy hőmérséklet különbségnél, az ablak alatti fűtőtest hiányában ezekre az üvegekre is kicsapódhat a pára.

tetoablak blog 28 parasodas

Mit tudunk tenni, hogy kevesebb pára csapódjon ki?

 • Ha rossz az ablak káva szigetelése, vagy esetleg nincs a gipszkarton alatt jól kiszigetelve, akkor amiatt is túlhűlhet az ablak környéke. Ezt érdemes infrahőmérővel megvizsgálni, és amennyiben rossz a szigetelés, akkor javítani kell. Ez a javítás, sajnos a belső kávaburkolat teljes visszabontásával jár.
 • Előfordulhat az is, hogy elszökött a gáz az üvegből, bár ez elég ritka eset. Ebben az esetben üveget kell cserélni.
 • Nagyon régi – több, mint 20 éves – ablakok üvegében, még nem volt gáztöltés, ezért sokkal rosszabb a hőszigetelése. Ezeket az ablakokat már érdemes kicserélni, mert az üvegcsere ára, megközelítheti az ablak csere árának a felét.
 • Csökkentsük a páraképződést. Ha lehet, ne teregessünk a tetőtérben, hanem használjunk szárítógépet.
 • Gyakrabban szellőztessünk. Fontos, hogy huzat szerűen, azaz cserélődjön ki a levegő.
 • Ha van belső árnyékoló az ablakon, akkor azt ne használjuk nagyon hidegben, mert elzárja az üvegtől a belső meleg levegőt, így hamarabb kihűl az üveg, és kicsapódik a pára.
 • Legyen fűtőtest az ablakok alatt, ne csak a homlokzati nyílászáróknál. Sajnos ez sok esetben elmarad.
 • Ha tudunk, akkor emeljünk a szoba hőmérsékletén.

Amennyiben személyes tanácsadásra van szüksége, az alábbi oldalon jelentkezhet be:

Személyes tanácsadás, helyszíni konzultáció

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu