Tetőablakok karbantartása télen

Ahhoz, hogy a tetőtéri ablakunk hosszú éveken keresztül örömet okozzanak, időközönként szükségessé válik a karbantartása. Tetőtéri ablakok esetén ez házilag is kivitelezhető.

A tetőablakok komoly időjárási tényezőknek vannak kitéve, ezért nagyon fontosak a következő lépések.

Tetőablakok karbantartásának lépései:

 1. A tetőablak csavarjait (vasalat rögzítő csavarok, burkolókeret rögzítő csavarok, üvegleszorító léc rögzítő csavarjai) évente legalább egyszer érdemes ellenőrizni, hogy megfelelően tartanak-e. Ehhez egy csavarhúzó szükséges, amivel ellenőrizhetjük. Amennyiben úgy érezzük, hogy laza, akkor tekerjük beljebb. Ez nagyon fontos, mert ezek a csavarok a mozgatástól és a hőmérséklet változástól lassan de folyamatosan lazulnak. Egy laza csavar, mellet a burkolókereten keresztül bejut a pára és a csapadék, továbbá hibás működéshez, töréshez is vezethet.
 2. A tetőtéri ablak vasalatait be kell zsírozni vagy olajozni mindenhol, ahol a fém alkatrészek egymáshoz súrlódhatnak. Zsírozni elég évente egyszer, olajozás esetén fél évente érdemes megismételni a műveletet.
 3. A tetőablak gumi alkatrészeit gumiápolóval tudja kezelni, hogy megőrizze a rugalmasságát.
 4. Műanyag tetőablak felületeit is érdemes műanyagápoló szerrel letisztítani. A fa alkatrészeket pedig faápoló balzsammal érdemes áttörölni.
 5. A tetőtéri ablak környékét (kívülről) meg kell tisztítani a falevelektől és a hótól, mert a lefolyó csapadék útját állhatja, ami beázáshoz vezethet.
Tetőablakok karbantartása télen

A fa tetőtéri ablakokat fürdőszobában két évente, egyéb helyiségben négy évente szükséges az ablak lakkozásának a felújítása.
A lakkozás felújításának a lépései:

 1. Ki kell venni az ablakszárnyat a tokból
 2. Le kell szerelni a műanyag és a fém alkatrészeket a tetőtéri ablakról
 3. Finoman meg kell csiszolni a lakk felületét egy 200-as csiszoló szivaccsal vagy csiszoló papírral. Nem kell lecsiszolni a lakkot, elég, ha csak megmattul a felület.
 4. Ezután pormentesíteni kell a felületet. Ez nagyon fontos!
 5. Fel kell hordani a lakkot.

A lakkozás felújítását, még akkor kell elvégezni, mielőtt bármilyen hiba látszódna a lakk felületén. Tehát még nem repedezik, hólyagosodik! Ha már repedezett, hólyagosodott a lakk, akkor sajnos teljesen le kell csiszolni a lakkot a fáról. Ekkor már nem elég a felületi csiszolás.

Tetőablakok alap karbantartásához az alábbi terméket ajánljuk: Tetőablak karbantartó szett >>

 

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu