Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű tetőablakot?

A tetőtéri ablakoknak számos előnyük van, azon kívül, hogy fénnyel látják el a tetőteret, csodás panorámát nyújthatnak, valamint biztosítják a megfelelő szellőztetést.

A legjobb kilátás érdekében érdemes a tetőhajlásszög figyelembevételével választanunk tetőablakot, azonban a szarufák közti távolság és a Magyarországon érvényes jogszabályok is segítenek a döntésben.

Tetőhajlásszög

Különböző hajlásszögű tetők esetében különböző hosszúságú tetőablakokról beszélhetünk. Minél kisebb a tetőhajlásszög annál hosszabb ablakot érdemes választani. Az elhelyezés szempontjából az a legideálisabb, ha az ablak alja 90 cm-re van a padlószinttől. A 118 cm hosszúságú tetőablakokat 43º-90º-os, a 140 cm hosszú ablakokat 34º-65º-os, a 160 cm hosszúakat pedig 28º-52º-os tetőhajlásszög esetén ajánljuk.

Szarufák közti távolság

Szerencsére a legkedveltebb, 78 cm-es ablakszélesség tökéletesen illeszkedik a Magyarországon általánosan alkalmazott szarufa távolságokhoz. Természetesen lehetséges a szarufa közti távolságnál kisebb, vagy nagyobb tetőablak beépítése is. Keskenyebb tetőtéri ablak esetén, a szarufák közötti távolság gerendaelemek, vagy rátétpalló használatával csökkenthető, szélesebb tetőablak esetén pedig szarufakiváltást alkalmazunk. Érdemes megjegyezni, hogy hőszigetelés szempontjából rendkívül fontos az ablaktok és a szarufa, illetve a kiváltó közti minimum 3 cm távolság mindkét oldalon. Amennyiben ez a távolság kisebb, nincsen elegendő hely az ablak körüli hőszigetelésre, ami hideg időben a szerkezet ablaktokig történő átfagyásához vezethet.

Jogi előírások

Magyarországon a huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiségek minimális bevilágító felületének nagyságát jogszabályban rögzítették. Ez a bevilágító felület a szoba hasznos alapterületének minimum 10%-a kell, hogy legyen, felülről történő világítás esetén.

tetoablak blog 14 meretek

Elhelyezés

Lehetőségünk van a tetőablakok csoportos elhelyezésére is, egymás mellett és felett számtalan variációban, ezáltal javíthatunk a látképen, valamint a fényviszonyokon.

A tetőtéri ablak méreteinek meghatározás tetőablakcsere esetén

A nagyobb márkák esetében a gyártó egy adattáblát helyezett el az ablakszárny felső vagy oldalsó élén, melyről egyszerűen leolvashatjuk a márkanevet, valamint a tetőtéri ablak típusát és méretét.
Ha nem találjuk ezt az adattáblát, akkor a tetőtéri ablak belső tokjának méretét kell lemérnünk, majd mind a szélességhez, mind pedig a magassághoz 4-4 cm-et kell hozzáadnunk. Ez azért szükséges, mert alapvetően a tetőtéri ablakok mérete alatt a tokkülméret értendő, ami az ablaktok külső kerületét jelenti. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk a kapott mérethez legközelebb álló méretű ablakot.
Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes szakértő segítségét kérni, így garantáltan jó méretű ablakot kapunk.

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

  • #luxus tetőablak   #prémium tetőablak

   Prémium tetőablakok - 1. rész

   A tetőablakok már nem csupán praktikus funkcióik miatt érdemelnek figyelmet, hanem mint luxuscikkek is helyet követelnek maguknak, hasonlóan az autókhoz, ahol a luxusmodellek külön kategóriát képeznek. Ebben a részletes bejegyzésben szeretném bemutatni a Magyarországon kapható luxus tetőablak-megoldások széles skáláját, az alacsony árfekvésű opcióktól a legdrágább, exkluzív termékekig.

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu