Minden, amit tudni akartál a VELUX tetőablak méretekről

Ma egy nagyon hasznos témába vágunk bele: a VELUX tetőablakok világába. Tudtad, hogy a VELUX tetőablakok több mint 20 különböző méretben kaphatók? Ez óriási választékot jelent, de hogy ne vessz el a méretek dzsungelében, segítek neked a választásban!

Minimális bevilágító felület: a törvényi kötöttség

Kezdjük a legfontosabbal: a jogszabály. Ez előírja, hogy a helyiség hasznos alapterületének minimum 10%-át kell kitegye a bevilágító felület, tetőablak esetén. Ha homlokzati nyílászárókról van szó, akkor ez az arány 15%. Tehát, először is nézd meg, mekkora a helyiség alapterülete, hogy kiszámolhasd, mekkora üvegfelületre van szükséged.

A tető hajlásszöge: kulcs a megfelelő hosszúsághoz

A tető hajlásszögét is figyelembe kell venni. Minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál hosszabb tetőablakra lesz szükséged. Ez a praktikus ábra segíthet meghatározni a VELUX tetőablak méretek hosszát.

VELUX tetőablak méretek

Szarufák közötti távolság: a szélesség mérceje

A tetőablak szélessége függ a szarufák közötti távolságtól. Fontos, hogy a kiválasztott tetőablak legalább 6 cm-rel szűkebb legyen a szarufák közötti távolságnál, hogy helyet biztosíthass a hőszigetelő keretnek és a hőszigetelésnek. Ha a szarufák nagyon közel vannak egymáshoz, vagy ha nagyobb ablakot szeretnél, akkor érdemes szakember véleményét kikérni, hogy az adott helyen lehet-e szarufakiváltást alkalmazni.

Tetőablak mérettáblázat: a régi VELUX tetőablak cseréje

Ha régi VELUX tetőablakodat cserélnéd, egy mérettáblázat segíthet a megfelelő méretű, új VELUX tetőablak kiválasztásában. A méretkód a kinyitott ablakszárny felső élén lévő alumínium adattáblán található.

Régi tetőablak adattáblája
Adattábla helye VELUX tetőablakokon

VELUX tetőablak méretek

VELUX tetőtéri ablak méretek, tetőablak mérettáblázat
VELUX tetőablak méretek

VELUX tetőablak szériák: FVI, VES, V21, V22

Érdekes történeteket rejtenek a modellazonosítók. Az 1986 és 1992 között gyártott FVI ablakok még a HUNGVELUX gyártásában születtek. Az 1993 és 2003 közötti VES (VELUX European Standard) modellek második generációja már argon gázzal töltött üvegezéssel érkeztek, amivel jobb hőszigetelést értek el. A 2003 utáni V21-esek még inkább belesüllyednek a tetőbe, és a 2013-tól kezdődő V22-es széria esetén már jelentős fejlesztések történtek a vízzárás és a Thermo Technology szigetelés terén.

Így tehát, ha tetőablakot választasz, fontos figyelembe venni a bevilágító felületet, a tető hajlásszögét, a szarufák közötti távolságot, és természetesen a különböző modellek jellemzőit. Remélem, ez a kis útmutató segít neked a tökéletes VELUX tetőablak kiválasztásában. Ha kérdésed van, írj bátran!

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

  • #luxus tetőablak   #prémium tetőablak

   Prémium tetőablakok - 1. rész

   A tetőablakok már nem csupán praktikus funkcióik miatt érdemelnek figyelmet, hanem mint luxuscikkek is helyet követelnek maguknak, hasonlóan az autókhoz, ahol a luxusmodellek külön kategóriát képeznek. Ebben a részletes bejegyzésben szeretném bemutatni a Magyarországon kapható luxus tetőablak-megoldások széles skáláját, az alacsony árfekvésű opcióktól a legdrágább, exkluzív termékekig.

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu