4 tetőablakgyilkos hiba, amit nem szabad elkövetni

Egy új tetőablak nem olcsó beruházás, természetes, ha az egész család arra törekszik, hogy minél tovább őrizzük meg. Van viszont pár olyan szokásunk, amelyekkel sokat árthatunk a tetőablaknak, megrövidítve így annak várható élettartamát – már soroljuk is, mik ezek a szokások.

Szuper érzés, amikor végre elkészül a tetőtér, és birtokba veheti a család! Lehet együtt örülni a nagy, világos tereknek, közösen tervezgetni, milyen lesz a berendezés, hova kerül az íróasztal, és melyik tetőablaknál lesz a távcső, amin keresztül esténként együtt nézhetitek a csillagokat a gyerekekkel.

Persze, ilyenkor még mindenki biztos benne, hogy évekig vigyázni fogtok a szép új tetőtérre és benne a tetőablakokra. Hogy ez valóban így legyen, nem árt néhány régi szokást száműzni az életetekből, vagy legalábbis nagyon átgondolni ezeket, mert hosszabb távon tönkre teszik a tetőablakot.

4 szokás, amik gyorsan tönkre tehetik a tetőablakot

 1. Teregetés a tetőtérben – A teregetés párával jár, ami kellő odafigyelés hiányában, hosszú távon biztosan a vesztét okozza a legjobb minőségű tetőablakoknak is. Az ideális megoldás nyilván az lenne, hogy soha, semmilyen körülmények közt nem teregettek a tetőtérben, de akinél se kert, se szárítógép, se elég hely a földszinten, annak valahol mégis csak muszáj. Ha nálatok is így van, soha ne felejts el rendszeresen szellőztetni!
 2. Nem szellőztettek – Itt el is érkeztünk a következő ponthoz. Miért kell szellőztetni? Mert ennek hiányában elhasználódik a levegő, ami egészségtelen és fáradttá, dekoncentrálttá is tesz mindenkit. Másrészt pedig, ha nem jut be friss levegő, akkor jön az előbb már említett pára, aminek egyenes következménye lehet a penész – na meg az, hogy idő előtt tönkremegy a tetőablak.
 3. Éves karbantartás hiánya – Időről időre ajánlott megnézetni, milyen állapotban vannak a tetőablakok, az esetleges javításokat pedig jobb szakemberre bízni, így elkerülhetők a jelentősebb költségekkel járó javítások, kitolható a következő tetőablakcsere.
 4. Rosszul használt tokszellőző – A tokszellőző feladata, hogy biztosítsa a friss levegő folyamatos beáramlását a lakásba, akár csukott tetőablakok esetén is. Ebből is van már többféle, de éppen a bőség zavara az egyik oka annak, hogy sokszor rosszul használják ezeket, ami rossz szellőzéshez, pára és penész megjelenéséhez vezet, hosszú távon pedig a tetőablak élettartamának megrövidüléséhez vezethet.

Egy jó szakember mindig tudja, hogy az adott helyzetben mi a legjobb megoldás, és segít választ találni a kérdéseitekre. Ha kérdéseid vannak a tetőablak cseréjével, karbantartásával kapcsolatban, keress bátran elérhetőségeim bármelyikén, legjobb tudásom szerint és a lehető leggyorsabban igyekszem segíteni.

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu