5 hatékony tetőtéri szellőztetés tipp tetőablakokkal

Szellőztetni minden évszakban fontos – az egész házban, így a tetőtérben is. Nem mindegy viszont, mikor és hogyan csináljuk, ha hatékonyak akarunk lenni: most a tetőtér minél alaposabb átszellőztetéséhez adunk néhány hasznos tippet, tanácsot.

Egészségünk és otthonunk szempontjából is nagyon fontos a rendszeres szellőztetés, hiszen az elhasznált levegőben nehezebben tudunk a munkára, tanulásra koncentrálni, vagy egyszerűen csak álmosabbnak érezzük magunkat. A szellőzés hiányában megnövekedett páratartalom pedig kedvez a penész megjelenésének, ami ha egyszer felüti fejét az otthonunkban, utána akár évekig is gondokat okozhat, és elég nehéz örökre megszabadulni tőle.

A megoldás tehát a szellőztetés – akkor is, ha van klíma a tetőtérben, mert az elsősorban a levegő hőmérsékletét szabályozza, nem pedig a levegőt cseréli. De hogyan lehet gyorsan és alaposan felfrissíteni a levegőt a tetőtérben? Hogyan és mikor szellőztessünk? Nézzünk erre néhány hasznos tanácsot!

5 szuper tipp a hatékonyabb tetőtéri szellőztetésért

 1. Kora reggel és késő este szellőztessünk, főleg nyáron, mert a kinti hőmérséklet akkor még, illetve akkor már elviselhetőbb. 
 2. Ne nyissuk ki a tetőablakot a tetőtérben, ha odatűz a Nap, mert azzal csak a forróságot fogjuk beengedni a lakásba.
 3. A bukóra vagy résnyire nyitva hagyott tetőablakok nem segítenek a hatékony szellőztetésben, ezek helyett érdemes egy pár perces kereszthuzatot csinálni, hogy gyorsan kicserélődjön a levegő. 
 4. Nem mindegy persze az sem, milyen a tetőablak. Érdemes beépített szellőzőnyílással rendelkező tetőablakokat választani, amelyek – ha nyitva van a szellőzőnyílás – késő tavasszal, nyáron és kora ősszel gondoskodnak a levegőcseréről a helyiségben. 
 5. A méret a lényeg? Ha a hatékony tetőtéri szellőztetés szempontjából nem is feltétlen a legfontosabb, de mindenképp lényeges a tetőablak mérete, hiszen nagyobb felületű ablakokkal gyorsabban át lehet szellőztetni a belső tereket.

Mikor a leghatékonyabb a szellőztetés?

Érdemes egyszerre egymással szemben, és különböző magasságban lévő ablakokat kinyitni, így akár pár perc alatt is érezhetően kicserélődhet a levegő az otthonunkban.

Ha még nem tudod, milyen tetőablakot válassz, illetve nem találtál olyan szakembert, aki megvalósítja az álmaidat a tetőtérben, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek válaszokat és megoldásokat találni.

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

  • #luxus tetőablak   #prémium tetőablak

   Prémium tetőablakok - 1. rész

   A tetőablakok már nem csupán praktikus funkcióik miatt érdemelnek figyelmet, hanem mint luxuscikkek is helyet követelnek maguknak, hasonlóan az autókhoz, ahol a luxusmodellek külön kategóriát képeznek. Ebben a részletes bejegyzésben szeretném bemutatni a Magyarországon kapható luxus tetőablak-megoldások széles skáláját, az alacsony árfekvésű opcióktól a legdrágább, exkluzív termékekig.

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu