A nagy tetőablak összehasonlítás 2.0

Az interneten olvasgatva, csak egyre bonyolultabb a tetőablak választás, hiszen számos gyártó közül mindenki a saját termékét vagy az általa forgalmazott termékeket dicsőíti. Ezek között fogok segíteni eligazodni ebben a bejegyzésben.

Tetőablak összehasonlítás

Az eredeti tetőablak összehasonlítás cikket még 2015-ben írtam a régi honlapunkra (https://hazteto.eu), amit legalább 3x frissítettem azóta. Az utolsó frissítés 2018-ban volt. Most úgy döntöttem, hogy nem frissítem a régi cikket, hanem írok egy teljesen újat, hiszen a honlapunk is megújult. Tartalmilag nem lesz nagy különbség a két cikk között, hiszen az alap dolgok nem változnak. Ami változik, az a mi tapasztalatunk.

Szóval, amikor végre elhatározzuk magunkat, hogy kicseréltetjük a 20-30 éves, penészes, párás, foltos üvegű tetőablakunkat, akkor szembesülünk azzal, hogy számos tetőablak gyártó van ma jelen Magyarországon, és ezek a gyártók is több kategóriában kínálnak tetőtéri ablakokat. Az interneten olvasgatva, csak egyre bonyolultabb lesz a dolog, hiszen mindenki a saját termékét vagy az általa forgalmazott termékeket dicsőíti.

Amikor megpróbáljuk összehasonlítani őket, akkor szembesülünk azzal, hogy néha az almát a körtével hasonlítjuk. Az egyik gyártó a gyárban már rászereli a tetőablakra a hőszigetelő csomagot, a másiknál külön kell megvásárolni, a harmadiknál tartalmazza a beépítő készlet, de ott igazából már a fóliagallér is benne van, míg amelyik rászereli a hőszigetelő csomagot az ablakra, ott a fóliagallért még külön kell megvásárolni, stb.. Szörnyű! Többek között ezekben is fogok segíteni ebben a bejegyzésben.

A tetőablak választást érdemes lépésről-lépésre végezni. Menjünk végig az alábbi szempontokon és az igényeink szerint válasszunk. Így a végén már csak 1-2 opció fog maradni.

Ez egy viszonylag hosszú írás, emiatt készítettem neki egy tartalomjegyzéket:

 1. A tetőablak választás első lépése a méret kiválasztása
 2. Amikor megvan a méret, akkor válasszuk ki az új tetőtéri ablak nyitási típusát
 3. A harmadik lépés a tetőablak kilincs elhelyezkedésének az eldöntése
 4. Döntsük el, hogy milyen anyagból szeretnénk az új tetőablakot
 5. Üvegezések
 6. Beépítőtermékek
 7. Mi a fene az a hőszigetelő keret?
 8. Fóliagallérok

A tetőablak választás első lépése a méret kiválasztása

A katalógusokat böngészve a gyártó cégek megadják a választható méreteket, de itt figyeljünk, mert a katalógusokban szereplő méretek a tetőablak külső méretei. Pl., 78cm x 118cm. Az első méret a tetőtéri ablak szélessége. A szarufák közének minimum 2-3 cm-el nagyobbnak kell lennie, hogy a tetőablak beépíthető legyen, de ebben az esetben a hőszigetelő keret még nem fog beférni az ablak mellé. Amennyiben szeretnénk, hogy a hőszigetelő keret is beférjen, akkor az szarufaköznek minimum 4cm-rel kell nagyobbnak lennie, mint az ablak szélessége.

tetoablak blog 08 osszehasonlitas 02

Amennyiben szélesebb ablakot szeretnénk, mint amit a szarufák köze megenged, akkor szarufa kiváltást kell készíteni. Ez sajnos nagyban megnöveli a költségeket és van olyan, amikor nem is kivitelezhető. Ilyenkor ajánlani szoktuk az ikerbeépítést, ahol két ablak van egymás mellett és köztük van a szarufa.

A tetőablak optimális magasságát a tető dőlésszöge határozza meg. Ezt az alábbi ábrán látod.

tetoablak blog 10 meretvalasztas

Amikor megvan a méret, akkor válasszuk ki az új tetőtéri ablak nyitási típusát

A „hagyományos” tetőablakok esetén négy féle nyitási típus közül választhatunk. A legelterjedtebb a középen billenő tetőablak. A népszerűségének az oka, hogy ez a típus a legkedvezőbb áru és az egyszerű szerkezet miatt – rendszeres karbantartás esetén -, szinte sosem romlik el. Hátránya, hogy a teljesen kinyitott ablakszárny belóg a tetőtérbe és nagy eséllyel pont fejmagasságban lesz a belógó szárny.

A következő a megemelt forgástengelyű vagy a felső harmadban nyíló tetőtéri ablak. Ezek a tetőablakok már egy magasabb árkategóriát képviselnek. Nagy előnye a középen billenő ablakokhoz képest, hogy teljesen kinyitott állapotban sem lóg be a szárny a tetőtérbe, így biztosan nem verjük bele a fejünket. Továbbá szúnyogháló esetén is teljes terjedelmében nyitható a tetőablak. Hátránya, hogy a nagy terhelés miatt (nincs egyensúlyban a szárny) a tetőablak vasalatai hamarabb tönkre mehetnek.

A harmadik a felnyíló tetőtéri ablak. Ezek az ablakok más sajnos a prémium árkategóriában fociznak, mivel összetett és bonyolult a szerkezetük. A felnyíló tetőtéri ablakok a régi PETA tetőablakokkal szemben középen is tudnak billenni, hogy az üveg külső oldala is takarítható legyen. Előnye, hogy felnyíló „üzemmódban” zavartalan kilátást biztosít és ha megfelelő magasságban a megfelelő méretű ablakot építjük be, akkor akár ki is állhatunk alá, mint egy mini terasz esetén.

A negyedik az oldalra nyíló tetőablak. Ez kizárólag abban az esetben érdemes választani, amikor ezen az ablakon keresztül kell kijutni a tetőre. Tipikus eset amikor a kéményseprő kijárat csak a lakott tetőtérből oldható meg. Ezek a tetőablakok ugyan olyan jó hőszigeteléssel rendelkeznek, mint a többi és belső árnyékoló is szerelhető rájuk. Sajnos külső árnyékoló nem szerelhető rájuk.

tetoablak blog 07 nyitasi tipusok

 

A harmadik lépés a tetőablak kilincs elhelyezkedésének az eldöntése

Alul vagy felül legyen a kilincs? A felső kilincses tetőablakot akkor javaslom, ha a tetőablak teteje a padlószinttől mérve nem haladja meg a 200 – 220cm-t. Ebben az esetben jó választás a felső kilincses tetőtéri ablak, mert így az ablak alatt elhelyezhető egy íróasztal, komód, kanapé, konyhapult, stb… Az alsó kilincsel szerelt tetőablakok esetén ebben az esetben nehézkes lenne a tetőablak működtetése, mert be kellen hajolnunk, hogy elérjük az alsó kilincset.

Amennyiben nem elérhető a felső kilincs, abban az esetben alsó kilincsel szerelt tetőtéri ablakot érdemes választani. Érdekesség, hogy a hazai épületek nagy részében túl magas a parapet (térd) fal. Ennek az oka valószínű az, hogy így akarnak az építtetők több helyet nyerni, de csak utólag jönnek rá, hogy az 1m magas térdfal esetén a tetőablak alja – a tető rétegrendje miatt -, már 130-140cm-re kerül. Ezekben az esetekben többnyire már csak az alsó kilincses tetőablak jöhet szóba.

 

Ezután döntsük el, hogy milyen anyagból szeretnénk az új tetőablakot

Jelenleg választhatunk lakkozott fenyő, poliuretán lakkal bevont fa, poliuretnán bevonattal ellátott hőkezet fa, illetve hagyományos PVC (műanyag) ablak. Vegyük sorra, hogy melyiknek mi az előnye és a hátránya.

Az első és általában a legkedvezőbb ár fekvésű a lakkozott fa tetőablak. Ezeknek az anyaga általában luc vagy erdeifenyő, amelyek egy alap impregnálás után vizes bázisú lakkozást kapnak. Előnye a természetes anyag szépsége és a kedvező ára. Hátránya, hogy komoly karbantartást igényelnek, ha hosszútávon szeretnénk élvezni a szép fa tetőablakunkat. Ezeken a tetőablakokon 3-5 évente illik „felfrissíteni” a lakkozást, mielőtt még bármi hibát is látnánk a lakkozás felületén.

Ennek az az oka, hogy a nedvességtől csak a vékony lakkréteg védi a fát, és ha már repedezik, hólyagosodik a lakkréteg, már többnyire késő. Alatta a fa már elszíneződik és az egész lakkozást le kell csiszolni a felújításhoz. Ezeket az ablakokat párás helyiségekbe egyáltalán nem ajánljuk. Ilyen ablakot az összes tetőablak gyártó gyárt.

A következő a poliuretán lakkal bevon fa tetőablak. Ezek a fa nyílászárók a vákuumos impregnálás után háromszoros, fehér poliuretán lakkbevonatot kapnak, amely egy tartós, sima réteget képet a fa felületén. Előnye, hogy jobban bírja a párát, tehát konyhába, fürdőszobába is beépíthetők. Hátránya, hogy a lakkozott fa tetőablakhoz képest, már magasabb árkategóriába tartozik. Ilyen ablakot a legjobb tudásom szerint, csak a FAKRO tetőablak gyártó gyárt.

Ezután következik a poliuretán ablak, amelynek egy magas hőmérsékleten kezelt fa magja van – szárítás és konzerválás céljából -, amely ezután kap egy vastag poliuretán réteget. a végén az egészet fehérre fényezik. Előnye, hogy a fa tetőablakok merevségét megtartva a műanyag ablakok páraállóságát ötvözi. Ez a tetőablak csak a VELUX kínálatában található meg.

Végül, de nem utolsó sorban a hagyományos PVC (műanyag) profilból készült tetőablak. Itt nagy eltérések lehetnek a gyártók közt. Van, aki acél vagy alumerevített műanyagprofilból készíti a tetőablakokat (ROTO, FAKRO), de van olyan is, ahol nem használnak acélmerevítést (SCHINDLER). Előnye, hogy ezeknek az tetőablakoknak a legkeményebb a felülete, azaz nehezen sérül. Viszont, ha sérül, akkor nem javítható, szemben a poliuretán lakkal, vagy a poliuretán bevonatos ablakokkal, ahol tökéletesen javíthatók a sérülések.

Tetőablak összehasonlítás

Még egy kakukktojás a magyar Schindler tetőablak. Ennél a gyártónál az ablakszárny készül PVC (műanyag) profilból, míg az tetőablak tok az sima fenyő, amely kap egy PVC lemezburkolatot, de azt is csak a látszó részen. Előnye, hogy hihetetlenül olcsó, de sajnos ötvözi a fa és a műanyag ablak rossz tulajdonságait. Ezalatt azt értem, hogy a fa tokszerkezet a tető felőli oldalról nem kap védelmet és kezelni sem tudjuk, hiszen be van építve. A merevítés nélküli műanyag profilú szárny pedig nem olyan merev, mit egy fa vagy egy fém merevítéssel ellátott műanyag PVC profil.

Ha mindezzel megvagyunk, még mindig nem értünk a végére.
Most azt kell eldöntenünk, hogy milyen üvegezéssel kérjük a tetőablakot.

A legolcsóbb a „hagyományos” vagy „normál” két rétegű üvegezés. Ez minden gyártónál hasonló. Kívül van egy edzett üveg, belül pedig hagyományos float (úsztatott üveg), amelyek közt általában argon gáz töltés van. Ezzel az üvegezéssel ellátott tetőablakok általában nem felelnek már meg az új építési előírásoknak, azaz csak tetőablak csere esetén kerülhetnek szóba, új építésnél nem.

A következő fokozat az alap három rétegű üvegezés. Ennek a rétegrendje kívülről nézve a következő: Edzett üveg – argon gáz töltés – float üveg – argon gáz töltés – float üveg. Ezek már megfelelnek a mai előírásoknak, azaz új építésű házba is beépíthetők. ezeket a gyártók, még mindig csak olcsó háromrétegű üvegezésnek hívják, mert nem sokkal kerül többe, mint a két rétegű üvegezés, de ezáltal a hőszigetelése sem jobb nagyságrendekkel. Persze jobb, de nem számottevően.

tetoablak blog 06 uvegezes

Az „igazi” háromrétegű üvegezés. Ezek már jóval magasabb árkategóriát képviselnek, de a hőszigetelésük és a minőségük is magasabb. Ezek általában már vastagabb külső edzett üveggel vannak ellátva, a belső üveg pedig laminált, azaz egy esetleges törés esetén nem hullik be szilánkosan, hanem egyben marad, mint az autó szélvédője. A gáztöltés pedig akár kripton gáz is lehet, gyártótól függően.

Az abszolút prémium kategória az a 4-rétegű üvegezés.

Vége, vagy nem?

Ha megvannak ezek az adatok (méret, nyitási típus, kilincs elhelyezkedés, tetőablak anyaga, üvegezés), akkor már csak az a dolgunk, hogy megnézzük, melyik gyártónál kapható a fenti paraméterekkel tetőablak. Ha nincsenek nagy igényeink, akkor még az is előfordulhat, hogy mindegyik gyártó kínálatában találunk a fenti szempontoknak megfelelő tetőtéri ablakot. Rosszabb esetben lehet, hogy csak egy gyártó marad a végén.

Pár szó még a beépítő termékekről

Az gondolom nyilvánvaló mindenkinek, hogy burkoló keretet minden ablakhoz szükséges vásárolni. Viszont vannak még fóliagallérok, hőszigetelő keretek.

Mi a fene az a hőszigetelő keret?

Hőszigetelő keretnek vagy hőszigetelő csomagnak nevezzük azokat a beépítő termékeket, amelyek a tetőablakot körbeölelik azon a részen, ahol utólagosan nem tudunk szigetelni. Ez a kiegészítő azon felül, hogy javítja a tetőablak hőszigetelését, csökkenti a tetőablak és a belső burkolat csatlakozásánál a hőhíd kialakulásának az esélyét. Sajnos a mai napig vannak olyan kereskedők, akik enélkül értékesítik a tetőablakokat, ezzel egy kedvezőbb árat tudnak prezentálni. Ezt a terméket mindenképpen vásároljuk meg.

tetoablak blog 01 hokamera

Fóliagallérok

„Minek vásároljak fóliagallérokat a tetőablakomhoz, amikor azt a beépítő is el tudja készíteni olcsó fóliacsíkokból?” Ha-ha-ha…
A fóliagallérok szerepe a beépítésnél. A külső fóliagallér biztosítja, hogy a tetőablakunk akkor se ázzon be, ha a tetőfedő anyag sérül (feltéve, hogy megfelelő alátéthéjazat van a tetőfedés alatt, amelyhez csatlakoztatni tudjuk). Továbbá védi a szigetelésünket reggel, amikor a burkoló keret alsó felére kicsapódik a pára, amely a szigetelésbe csepegne vissza, ha nem lenne a páraáteresztő fóliagallér beépítve.

Visszatérve a bevezető mondathoz, sajnos egyes kereskedők azzal érvelnek a fóliagallér ellen, hogy a beépítő majd elkészíti. Ez tényleg megoldható, de könnyen belátható, hogy a sarkoknál fóliaheggesztett gyári termék nagyobb biztonságot nyújt, mint egy fóliacsíkokból kivágott és mindenféle ragasztóval összeragasztott „gallér”.

A belső párazáró fólia a belső párazárást segíti elő. Véleményem szerint ez is kötelező termék.

tetoablak blog 05 tartozekok

Remélem tudtam egy kicsit segíteni ezzel a bejegyzéssel. Ezen az oldalon tudsz tetőablakot választani.

A baloldalon lévő szűrőt használd a fent leírtak szerint, és a végén csak azok a tetőablakok maradnak, amelyek megfelelnek az igényeidnek.

Árajánlat kéréshez pedig töltsd ki az alábbi ajánlat kérő űrlapot!

Kapcsolati adatok
[Ide küldjük, majd az árajánlatot. Tapasztalataink alapján a citromail és a yahoo rendszerébe nem mindig érkezik meg a levél, így ha megoldható, akkor más szolgáltatónál regisztrált email címet adjon meg illetve ellenőrizze a spam mappát is.]

Hivatalos adatok - kérjük kattintsa be a mezőket!

[Kötelező elolvasni és kipipálni. Enélkül nem küldhetünk e-mailben ajánlatot az új EU rendelet miatt.]


 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo