A tetőablak beépített szellőzője lehet az 1. számú oka a beázásnak?

Előfordul, hogy beázásra panaszkodva hívnak fel az ügyfelek, de az esetek egy részében nem a csapadék vagy a tetőablak a ludas, hanem a nyitva maradt szellőzőrések. Lássuk, hogyan történik az ilyen jellegű beázás, és mi ennek az oka.

A mai modern tetőtéri ablakok tok- vagy szárnyszellőzővel vannak ellátva. Fontos tudni, hogy ezeket a szellőzőket télen tilos használni. Hogy miért? A dolog hátterében egy fizikai jelenség áll. Ha télen kinyitjuk, illetve nyitva hagyjuk ezt a szellőzőrést, akkor a belső, meleg, párás levegő kifelé igyekszik a hideg levegő felé, és az ablakszerkezet közepén valahol, ahol eléri a harmatpontot, ki fog csapódni a pára. Ez lecsorog az ablak aljához, és ott fog befolyni a jobb vagy baloldali sarkánál, beázási tüneteket produkálva.

Ez szokott lenni az a fázis, amikor nálunk megcsörren a telefon, és a megrendelőink jelzik, hogy beázik a tetőablak. Akkor általában megbeszéljük, hogy két hete nem is esett az eső. Utána azt szoktam javasolni, hogy töröljék ki a tetőablakból a nedvességet, és zárják el a tokszellőzőt, azaz a tetőablak beépített szellőzőjét. És ha még ezután is fennáll a probléma, akkor természetesen kimegyünk a helyszínre megnézni, de ezután már nem szoktak hívni minket.

Mi a tetőablak beépített szellőzőjének a valódi funkciója?

Bár sokan szeretnék télen is használni, szerintem ennek nem lenne túl sok értelme. Gondoljunk csak bele: veszünk egy drága, jó hőszigetelésű tetőtéri ablakot, amin akarunk nyitni egy rést, amin folyamatosan áramlik be a hideg levegő… akkor miért is ragaszkodtunk a jó hőszigeteléshez?!

Ezeknek a szellőző réseknek az a funkciója, hogy tavasszal, nyáron és ősszel valamelyest mozogjon a benti levegő. Az én véleményem az, hogy a tokszellőzőket érdemes egész évben zárva tartani, és ha szellőztetni akarunk, akkor – ahogy ezt már egy másik cikkben is írtuk: 5 hatékony szellőztetési tipp tetőablakokkal  – nyissuk ki az ablakot rendesen, csináljunk kereszthuzatot. Nyissuk ki lent és a tetőtérben is az ablakokat, így 5-10 perc alatt már jól át tud szellőzni a lakás.

Mikor van mégis értelme a beépített szellőző használatának?

Egyetlen esetben szoktam mondani, hogy van értelme ennek a résszellőzőnek. Méghozzá akkor, ha van a belső térben egy nyílt égésterű kandalló, kazán, vagy bármi, ami oxigént von el a lakás levegőjéből. Ebben az esetben legyen nyitva a résszellőző, hiszen a fent említett eszközök „elszívják” a levegőt, és utánpótlásra van szükségük, hogy ne okozzanak oxigénhiányt vagy szénmonoxid mérgezést! A párásodástól ebben az esetben nem kell tartani, mert a nyílt égésterű eszközök „befelé szívják” a levegőt, azaz megfordul a légáramlás.

Ha kérdéseid vannak a tetőablak beépített szellőzőjével kapcsolatban, keress bátran elérhetőségeim bármelyikén, legjobb tudásom szerint és a lehető leggyorsabban igyekszem segíteni.

  • toth-gergely
  • A cikk szerzője: Tóth Gergely

    Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

    Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
  • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
    +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu