Hogyan válassz burkolókeretet a tetőablakhoz?

Amikor tetőablakot vásárolunk, nem elég csak a tetőablakot megrendelni. A tetőtéri ablakhoz minden esetben szükséges burkolókeretet is vásárolni, laikusként viszont elég nehéz kiválasztani a megfelelőt.

Ha még nem választottad ki a számodra ideális tetőablakot, akkor előbb ezt a cikkünket olvasd el.

Létezik burkolókeret sík tetőfedő anyaghoz, profilos tetőfedő anyaghoz, magas profilú tetőfedő anyaghoz, rövidlemezes burkolókeret hódfarkú cseréphez, rövidlemezes burkolókeret palához, zsindelyhez, stb…

Mi is tulajdonképpen a burkolókeret és miért kell azt is megvásárolni a tetőablakhoz?

A tetőablakok és a tetőfedő anyag közötti kapocs a burkolókeret. Ez biztosítja, hogy a csapadékvíz az ablakot „kikerülje” és ne folyjon be az ablak mellet. A burkolókeretet és a tetőablakot úgy kell elképzelni, mint egy kéményt a tetőben (mindkettő tetőáttörés). A kémény a tetőablak, a burkolókeret pedig a kéményszegő bádog.

A megfelelő burkolókeret kiválasztáshoz ismerned kell a tetőfedő anyagot, a kiválasztott tetőablak méretét és a márkáját. Nézzük sorra a tetőfedő anyagokat:

Profilos cserép

A leggyakrabban előforduló tetőfedő anyag a profilos cserép, amelynek a profilmagassága nem haladja meg a 45 mm-t. Ez a típus a leggyakrabban előforduló mediterrán típusú tetőfedő anyag.

tetoablak blog 19 burkolokeret profilos cserepProfilos cserép

Magas profilos tetőcserép

A második leggyakrabban előforduló tetőfedő anyag a magas profilos tetőcserép. Ennek a cseréptípusnak a profilmagassága meghaladja a 45 mm-t. Ezek már valamivel ritkábbak. Általában az olasz tetőcserepek ilyenek, amelyek a kolostor fedést próbálják utánozni.

tetoablak blog 17 burkolokeret magasprofilu cserepMagas profilú tetőcserép

Sík tetőcserép

A harmadik a hornyolt, sík tetőcserép. Újabban egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a tetőfedő anyag, ezért nagyon sok új építésű épületen találkozhatunk hornyolt, sík cserepekkel. Ezek a cserepek is a kiselemes tetőfedő anyagok közé tartoznak. Mivel a csapadékvíz nem egy horonyban csorog le, mint egy profilos tetőfedő anyag esetén, ezért ezeket a cserepeket csak kötésben szabad beépíteni. Az oldalsó horony miatt egyszeres fedés alakítható ki vele.

tetoablak blog 20 burkolokeret sik cserepHornyolt sík cserép

Bitumenes zsindely

Ez a tetőfedő anyag Magyarországon a 90-es évek végén és a 2000-évek elején volt nagy divat. Ennek a tetőfedő anyagnak az időtállósága jóval elmarad a beton vagy a kerámia cserepek élettartamától. Manapság viszonylag kevés tető készül bitumenes zsindelyfedéssel.

tetoablak blog 21 burkolokeret zsindelyBitumenes zsindely

Hódfarkú cserépfedés

A klasszikus, tradicionális hódfarkú cserépfedés az, ami sosem fog kimenni a divatból. Ez a tetőfedő anyag kiválóan alkalmas íves tetők fedésére. A hódfarkú tetőcserép oldalhorony nélkül készül, ezért csak kettős fedési móddal alkalmazható.

tetoablak blog 15 burkolokeret hodfarku cserepHódfarkú cserép

Állókorcos lemezfedés

Az egyik legrégebben használt tetőfedési módszer az állókorcos lemezfedés. Ehhez a fedéshez, általában elég egy kiegészítő bukolókeret csomagot vásárolni.

tetoablak blog 16 burkolokeret korcolt lemezfedesKorcolt lemezfedés

A tetőfedő anyagok felsorolása korántsem teljes, a cikknek nem célja a tetőfedő anyagok teljeskörű bemutatása, hanem inkább az, hogy segítséget nyújtson a kiválasztott tetőablakhoz való burkolókeretet választásában. Ok, most már tudjuk, hogy milyen tetőfedő anyagok vannak.

A következő lépés, hogy burkolókeretek kategóriában válaszd ki a tetőablakod márkáját, és pipáld ki a tetőablakod méretét. Ezután kattints rá a burkolókeretre, és add meg, hogy milyen tetőfedő anyaghoz szeretnél burkolókeretet. Add meg a mennyiséget is, és már mehet is a kosárba.

Remélem tudtam egy kicsit segíteni ezzel a bejegyzéssel. Ezen az oldalon tudsz burkolókeretet választani, ha már kiválasztottad a tetőablakod:

 

Ha még nem választottál tetőablakot, akkor olvasd el a Nagy tetőablak összehasonlítás cikkünket, ami a tetőablak választásban fog segíteni.

Ezen az oldalon töltsd ki az űrlapot, ha szeretnél helyszíni szaktanácsadást vagy csak egy árajánlatot kérni.

  • toth-gergely
  • A cikk szerzője: Tóth Gergely

    Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

    Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo