Ablakválasztó

1/4. Milyen anyagból legyen a tetőablak?

Összeszedtük neked az összes fontos infót a tetőablakokról, hogy segítsünk a döntésben. 4 egyszerű lépésben végigvezetünk a folyamaton, amelynek a végén olyan konkrét termékeket mutatunk, amelyek megfelelnek az igényeidnek.

tetoablak ablakvalszto anyag fa metszet
Fa tetőablak
tetoablak ablakvalszto anyag muanyag metszet
Műanyag tetőablak
tetoablak ablakvalszto anyag poliuretan bevonatu fa metszet
Poliuretán bevonatú fa
tetoablak ablakvalszto anyag poliuretan lakkal bevont fa metszet
Poliuretán lakkal bevont fa
Fa tetőablak

Előnye, a természetes anyag szépsége és kedvező ára. Hátránya, pedig, hogy a lakkozást 3-5 évente érdemes „felfrissíteni” ráadásul páradús helyiségekbe nem javasolt.
A fa tetőablak anyaga általában luc vagy erdeifenyő, amelyek egy alap impregnálás után vizes bázisú lakkozást kapnak. A nedvességtől csak ez a vékony lakkréteg védi a fát. Ha pedig már repedezik, hólyagosodik a lakkréteg, akkor többnyire már késő. Alatta a fa elszíneződik és az egész lakkozást le kell csiszolni.

Műanyag tetőablak

A hagyományos műanyag (PVC) profilból készült tetőablak előnye, hogy a legkeményebb a felülete, ezért nehezen sérül. Hátránya viszont, hogy ha megsérül akkor nem javítható, szemben a fa ablakokkal, amelyek tökéletesen javíthatók.

Poliuretán bevonatú fa

A poliuretán ablaknak magas hőmérsékleten kezelt fa magja van. A hőkezelés konzerválja és ezzel megerősíti az ablak keretét, ami ezután kap egy vastag poliuretán réteget és fehér fényezést.
Előnye, hogy a fa tetőablakok merevségét megtartva a műanyag ablakok páraállóságát ötvözi. Hátránya a szűkös a kínálat. Jelenleg csupán a Velux kínálatában található meg.

Poliuretán lakkal bevont fa

Előnye, hogy jobban bírja a párát, tehát konyhába, fürdőszobába is beépíthetők. Hátránya, hogy a lakkozott fa tetőablakhoz képest, már magasabb árkategóriába tartozik.
Ezek a fa nyílászárók a vákuumos impregnálás után háromszoros, fehér poliuretán lakkbevonatot kapnak, amely egy tartós, sima réteget képez a fa felületén.

A tetőablak anyaga

2/4. Hogyan nyíljon?

tetoablak ablakvalaszto nyitasmod kozepen billeno 01
Középen billenő
tetoablak ablakvalaszto nyitasmod megemelt forgastengelyu 01
Megemelt forgástengelyű
tetoablak ablakvalaszto nyitasmod felnyilo billeno 01
Felnyíló-billenő
tetoablak ablakvalaszto nyitasmod oldalra nyilo 01
Oldalra nyíló

Középen billenő

Ezek a legelterjedtebbek, mert kedvező az áru és az egyszerű szerkezetük miatt nagyon strapabírók. Hátránya, hogy a teljesen kinyitott állapotban az ablakszárny pont fejmagasságban belóghat a tetőtérbe.

Megemelt forgástengelyű

A felső nyitású, vagy másnéven megemelt forgástengelyű tetőablak már egy magasabb árkategóriát képvisel. Nagy előnye, hogy teljesen kinyitott állapotban sem lóg be a szárny a tetőtérbe, így biztosan nem verjük bele a fejünket, továbbá szúnyoghálóval is teljesen nyitható az ablak. Hátránya, hogy a nagy terhelés miatt a tetőablak vasalatai hamarabb tönkre mehetnek.

Felnyíló-billenő

A felfelé nyíló tetőtéri ablakok már a prémium árkategóriában fociznak, mivel összetett és bonyolult a szerkezetük. Előnye, hogy felnyíló „üzemmódban” zavartalan kilátást biztosít és akár ki is állhatunk alá, mint egy mini terasz.

Oldalra nyíló

Az oldalra nyíló tetőablakokat kizárólag abban az esetben érdemes választani, amikor ezen az ablakon keresztül ki akarunk jutni a tetőre. Például ha kéményseprő kijárat csak a lakott tetőtérből oldható meg. Pozitívuma, hogy belső árnyékoló is szerelhető rájuk, viszont a külső árnyékolás nem megoldható.

Nyitás módja

3/4. Hol legyen a kilincs?

tetoablak ablakvalaszto kilincs felso 02
Felső kilinccsel
tetoablak ablakvalaszto kilincs also 02
Alsó kilinccsel
tetoablak ablakvalaszto kilincs oldalso
Oldalra nyíló

A felső kilincses tetőablakot akkor javasoljuk, ha a tetőablak teteje a padlószinttől mérve nem haladja meg a 200 – 220cm-t. Ilyenkor ugyanis az ablak alatt elhelyezhető egy íróasztal, komód, kanapé vagy éppen konyhapult is.
Amennyiben nem elérhető a felső kilincs, abban az esetben alsó kilincsel szerelt tetőtéri ablakot érdemes választani.
Oldalra nyíló tetőablaknál, illetve tetőkibúvónál, minden esetben az ablak oldalán, középen található a kilincs.

Működtetése

4/4. Milyen legyen az üvegezés?

tetoablak ablakvalaszto uvegezes harom egymas mellett
Kétrétegű / Háromrétegű / Modern háromrétegű

Kétrétegű üveg

A legolcsóbb a „hagyományos” vagy két rétegű üvegezés. Itt kívül van egy edzett üveg, belül pedig hagyományos float (úsztatott üveg), amelyek közt általában argon gáz töltés van. Ezek a tetőablakok általában nem felelnek már meg az új építési előírásoknak, azaz csak tetőablak csere esetén kerülhetnek szóba, új építésnél sajnos nem.

Háromrétegű üveg

A három rétegű üvegezés rétegrendje kívülről nézve a következő: edzett üveg – argon gáz töltés – float üveg – argon gáz töltés – float üveg. Ezek már megfelelnek a mai előírásoknak, azaz új építésű házba is beépíthetők. Ezeket a hőszigetelése csak kis mértékben jobb a kétrétegűeknél.

Modern háromrétegű üveg

A modern háromrétegű üvegezés már jóval magasabb árkategóriát képvisel, de a hőszigetelése és a minősége is magasabb. A modern háromrétegű üvegezéssel ellátott ablakok általában már vastagabb külső edzett üveggel vannak ellátva, a belső üveg pedig laminált, azaz egy esetleges törés esetén nem hullik be szilánkosan, hanem egyben marad, mint az autó szélvédője. A gáztöltés pedig akár kripton gáz is lehet, gyártótól függően.

Üvegezés


logo