Video: Minden, amit a tetőablak hőszigetelésről és az U-értékről tudni érdemes

Apró részletnek tűnik csupán, mégis jó, ha tudod, mi az az U-érték. Mert ha erre is odafigyelsz a tetőtéri ablakok kiválasztása során, akkor akár még többet spórolhatsz a rezsin.

Ki ne akarna spórolni az energiaárakon? Télen a legtöbben a fűtésszámlát, nyáron pedig a légkondik, ventilátorok minél kevesebb „járatásával” a villanyszámlát tartanánk féken, amennyire csak lehet. Ennek érdekében pedig olyan megoldásokkal, részletekkel és értékekkel is megismerkedünk, amelyekről eddig talán nem, vagy nagyon keveset hallottunk. Az egyik ilyen az U-érték, amelynek komoly szerepe lehet a tetőtér még hatékonyabb hőszigetelésében.

Mi az az U-érték?

A tetőtéri ablakoknak a hőszigetelő képességét úgynevezett hőátbocsátási tényezővel adják meg, egyszerűbben fogalmazva ez az U-érték.

Hogy ezt hogyan kell elképzelni? Tételezzük fel, hogy ha 1 négyzetméter felületű lenne a tetőtéri ablakunk, és a külső-belső hőmérsékletkülönbség 1 Celsius-fok lenne, akkor adott idő alatt hány watt energia távozik a tetőablakon keresztül. Minél kisebb ez a szám, annál jobb a tetőablakunk hőszigetelése.

Kétféle U-érték létezik, melyiket nézzük?

Összehasonlításkor azt is fontos megjegyezni, hogy külön jelöljük az egész tetőtéri ablakszerkezetre vonatkozó hőelbocsátási tényező értékét. Ez az Uw – a W jelöli a Window-t, mint az egész ablakot. És van az Ug, mint Glass, ami az üveg U-értéke. Ez utóbbi mindig sokkal jobb, mint az egész ablakszerkezetre vonatkozó U-érték.

Ettől függetlenül a tetőtéri ablakok összehasonlításánál mindig érdemes az egész ablakszerkezetre vonatkozó U-értéket is figyelni, és ha tényleg ezer százalékosan biztosra akarsz menni a témában, akkor egy szakemberrel is felvenni a kapcsolatot https://tetoablak.hu/kapcsolat plusz infógyűjtés céljából.

Tetőablakok hőszigetelése videó:

  • toth-gergely
  • A cikk szerzője: Tóth Gergely

    Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

    Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
  • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
    +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu