Lehet, hogy felesleges a 3 rétegű üvegezés?

Milyen előnyei vannak a 3 rétegű üvegezésnek? Milyen tényezők befolyásolják az üvegek rétegezését, miért érdemes 3 rétegűre cserélni?

Egy kedves érdeklődő a következő kérdést tette fel nekem e-mailben:

„Egy 90-es évek elején épült családi ház tetőterében szeretnék az idén tetőablakokat cserélni. Az egyik tetőtéri ablak gyártó képviselője szerint, ha nem cserélünk tetőt és szigetelést, felesleges a 3 rétegű üvegezésű tetőtéri ablakok beépítése, tökéletesen megfelelnek a 2 rétegű üvegezésű új tetőablakok is. Önök szerint is így van?”

Gondolom, itt a kolléga arra gondolt, hogy a rossz hőszigetelésű tetőbe felesleges egy jó hőszigetelésű tetőtéri ablakot beépíteni. Akkor először nézzük meg a hőszigetelési értékeket, illetve a hőátbocsátási tényező jelentését, aztán pedig a 3 rétegű üvegezést.

Hőátbocsátási tényező, avagy a W/m2K

Minden épületszerkezetnek van hőátbocsátási tényezője. Ezt nevezzük U értéknek, aminek a mértékegysége a W/m2K. Ez azt jelöli, hogy mennyi hő jut át a szerkezeten a magasabb hőmérséklet felől az alacsonyabb hőmérséklet felé. Ebből látszik, hogy minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelésről beszélünk.

A számítást úgy végzik, hogy egy szerkezetnek az 1m2-re vetített felületét vizsgálják. Ha a szerkezet két oldalán 1C° hőmérséklet különbség van, akkor megvizsgálják, hogy hány Watt hőenergiát bocsájt át. Ha ez az érték 1, akkor a szerkezet hőátbocsátási tényezője (U értéke) 1,0W/m2K.

Nézzünk egy egyszerű példát:

Tegyük fel, hogy egy 1 négyzetméter felületű, 3 rétegű üvegezéssel ellátott tetőtéri ablaknak a hőátbocsátási tényezője 1,1W/m2K, akkor 20C° hőmérséklet különbség esetén a hőveszteség 22 Watt.

Az előző példánál maradva, ha a 2 rétegű üvegezéssel ellátott tetőtéri ablakunk hőátbocsátási tényezője 1,3W/m2K. 20C°hőmérséklet különbség esetén a hőveszteség (1,3×20) 26 Watt, azaz 18%-kal több hő távozik! Létezik olyan 3 rétegű üvegezésű tetőablak is, amelynek az Uw értéke csak 0,78W/m2K.

Fontos, hogy ne csak az üvegezés (Ug) hőátbocsátási tényezőjét vegyük figyelembe, hanem az egész ablakszerkezetre (nyílászáróra) vetített értéket, amit az Uw érték jelöl. Sajnos a mai napig van olyan tetőtéri ablak gyártó, amelynek a tetőablakába 1.1W/m2K értékű üvegezés van, de annyira gyenge az ablakszerkezet hőszigetelése, hogy a teljes nyílászáróra vetített érték csak 1,8W/m2K!

„2018-tól az új építésű családi házak esetén a tetősík ablakok U értéke nem lehet nagyobb, mint 1,25W/m2K”

A tető hőszigetelése

Felesleges a 3 rétegű üvegezés?

Most már tudjuk, hogy mit jelentenek az U értékek a tetőtéri ablakokon. Vajon milyen értéke lehet egy 90-es években épült a tetőnek?

Abban az időben 10cm üveggyapot szigetelést raktak a szarufák közé, aztán faforgácslappal vagy gipszkartonnal burkolták belülről. Egy ilyen szerkezetnek a hőátbocsátási tényezője 0,45W/m2K körül van. Ebből látható, hogy még a 3 rétegű üvegezéssel ellátott tetőtéri ablakok sem közelítik meg a tető hőátbocsátási tényezőjét.

„2018-tól az előírás 0,17W/m2K”

Mi az a hőhíd?

tetoablak blog 26 teto hoszigetelese 02

„Az épület külső határoló szerkezeteinek azokat a részeit nevezzük hőhídnak, ahol a különböző hővezetési tulajdonságú és eltérő geometriai formájú szerkezetek, anyagok csatlakoznak egymáshoz. Ilyenkor azok a szerkezeti részek, amelyek jobban vezetik a hőt, erősebben lehűlnek, mint a rosszabb hővezetésű részek. Rosszabb esetben lecsapódik a pára a kellően hideg felületen és magában a szerkezetben is.”

https://ezermester.hu/cikk-4671/Hohidak_az_epuletben

A tetőtéri ablak egy tetőtérben szerkezeti hőhíd, mivel még egy 90-es években épült tetőnél is sokkal rosszabb a hőszigetelése. Minél nagyobb a két szerkezet közötti különbség, annál nagyobb a hőhíd.

A válasz

Tehát a válasz, hogy nem felesleges a 3 rétegű üvegezéssel ellátott, jobb hőszigetelésű ablakot beépítenünk, hiszen így csökkenteni tudjuk a hőhíd mértékét, aminek a páralecsapódás és a penészesedés az egyik következménye.

Mire figyeljünk oda, amikor 3 rétegű üvegezésű tetőablakot választunk?

Ma már a legtöbb tetőablak gyártónak van 3-rétegű üvegezéssel ellátott tetőtéri ablaka. Összehasonlításkor ne az üvegezés rétegeinek a számát figyeljük, hanem a tetőablak egész szerkezetére vonatkozó Uw értéket.

Van olyan tetőablak gyártó, amelynek a 3-rétegű üvegezéssel ellátott tetőtéri ablaka 1,2W/m2K Uw értékkel rendelkezik, és van olyan gyártó, amely ezt az értéket 2-rétegű üvegezéssel is megvalósítja. Tehát, ha túl nagy az üvegezés (Ug) és a teljes szerkezetre vonatkozó (Uw) érték között a különbség, akkor arra lehet következtetni, hogy a nyílászáró szerkezete nagyon gyenge hőszigeteléssel rendelkezik.

Egy jó szakember mindig tudja, hogy az adott helyzetben mi a legjobb megoldás, és segít választ találni a kérdéseitekre. Ha kérdéseid vannak a tetőablak cseréjével, vagy az üvegezésével kapcsolatban, keress bátran elérhetőségeim bármelyikén, legjobb tudásom szerint és a lehető leggyorsabban igyekszem segíteni.

  • toth-gergely
  • A cikk szerzője: Tóth Gergely

    Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

    Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
  • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
    +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu