Hogyan válasszon szakembert, ha nem mellettünk dönt

Ez a cikkünk arról szól, hogy mire érdemes odafigyelni tetőtéri ablak csere vagy beépítés során a beépítő választásakor, ha nem a mi cégünket bízza meg.

Három fő szempontot érdemes figyelembe venni: megbízhatóság, garancia vállalás és a szakértelem.

Megbízhatóság

Garanciális probléma minden cégnél előfordulhat. Ritkán, de sajnos nálunk is. Az ön szempontjából a legfontosabb, hogy ezt hogyan kezeli a vállalkozás. Milyen gyorsan, milyen rugalmasan. A megbízhatóságot az alábbi szempontok szerint érdemes megvizsgálni:

 1. Mióta létezik a vállalkozás, cég?
 2. Nézze meg a céget az interneten, Facebookon. Van-e weboldala, Facebook oldala? Milyen véleményeket írnak a cégről az ügyfelei? Írnak-e egyáltalán valamit?
 3. Milyen gyorsan adnak árajánlatot. Ha hetekig tart egy ajánlatkérés, akkor feltételezhető, hogy egy esetlegesen előforduló probléma megoldása is hetekig-hónapokig fog tartani. Ha megoldódik egyáltalán.
 4. Egy felmérés során a megbeszélt időben érkezik-e a szakember? Ha hitegeti, többször lemondja a találkozót, az megint csak bizalmatlanságra adhat okot.
 5. Nézzen utána egy cégadatbázisban, hogy van-e adó vagy egyéb tartozása a cégnek vagy vállalkozónak.
 6. A vállalkozás honlapja tartalmazza az alábbi kötelező adatokat?
 • A vállalkozás nevét
 • Székhelyét
 • E-mail címét
 • Telefonos elérhetőségét
 • A cég vagy a vállalkozás alapításának a dátumát
 • Nyilvántartási számát
 • Adószámát
 • Kamarai tagságát
 • Tárhely szolgáltató nevét és elérhetőségeit

Ha egy vállalkozás megbízható, és nincs rejtegetni valója, akkor ezeket az adatokat feltünteti, mivel a témakört a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szabályozza.

Ha a vállalkozás megfelel ezeknek a szempontoknak, akkor véleményem szerint megbízható.

Garancia, jótállás

„2004. szeptember 1-től hatályos és az ekkortól kötött szerződésekre irányadó az egyes javító-karbantartó szolgáltatásokra vonatkozó kötelező jótállásról szóló 249/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet, amelynek mellékletében felsorolt, a fogyasztó által megrendelt javító-karbantartó szolgáltatások esetében, a szolgáltatást nyújtó vállalkozót jótállási kötelezettség terheli, ha a szolgáltatásnak az áfát és az anyagköltséget is magában foglaló díja a húszezer forintot meghaladja.”

A vállalkozás a szolgáltatás díjának átvételekor vagy az átadáskor jótállási jegyet köteles a fogyasztó rendelkezésére bocsájtani. A számla nem elég!

Tehát ahhoz, hogy érvényesíteni tudjuk a jótállási igényünket, az alábbi dokumentumokat kell megkapnunk a vállalkozástól:

 1. Számla
 2. Jótállási jegy
 3. Használati és karbantartási útmutatók (ez nem kötelező a jótálláshoz, de nagyon hasznos)

Sokan nem tudják, de az új tetőtéri ablakokat is bizonyos időszakokban karban kell tartani. Ha ez elmarad, akkor nem csak lerövidül a nyílászáró élettartama, hanem a termék a garanciáját is elveszíti. Ahogyan az autóknál, a tetőtéri ablakoknak is van „kötelező” karbantartása.

Kérdezze meg a vállalkozás képviselőjét, hogy küldenek-e értesítéseket, amikor eljön a karbantartás ideje, illetve igény esetén elvégzik-e a karbantartásokat?

Amennyiben az alábbi dokumentumokat megkapja, és a fentebb említett szempontok alapján megbízhatónak minősül a vállalkozás, akkor a garancia miatt nem kell aggódnia.

Szakértelem

A fentieken kívül meg kell győződnünk arról is, hogy szakmailag megfelelő vállalkozót választunk. Ezt az alábbi szempontok alapján tudja megtenni:

 1. Nézze meg, hogy a nagy gyártók (VELUX, Roto) ajánlják-e a vállalkozást. Érdemes olyan vállalkozást választani, akit több gyártó is ajánl.
 2. Nem csak a tetőtéri ablakot, de az egyéb beépítő termékeket és manuális vagy elektromos kiegészítőket is be tudja szerelni.
 3. Tagja-e valamilyen szakmai szervezetnek? Pl.: Tető Építők egyesülete vagy az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége, stb…
 4. Vannak-e szakmai cikkei, publikációi a honlapján vagy más weboldalakon?
 5. Milyen referenciamunkái vannak?
 6. Milyen szakmai elismerései vannak?
 7. Járnak-e a munkatársak rendszeresen továbbképzésekre?
 8. Van-e képesítése a tetőablakok szereléséhez?
 9. Hogyan ad árajánlatot: felméri az igényeit, vagy csak ad valamire ajánlatot, amit ő jónak gondol?

Amelyik vállalkozás megfelel a fentieknek, az biztos, hogy jól és szakszerűen fogja beépíteni a tetőtéri ablakait.

Végszó

Jó szakembert találni ma nem könnyű. Ha megfogadja a tanácsaimat és a fenti szempontok alapján választ, akkor a legkisebb az esélye, hogy rosszul dönt.

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu