VELUX Tetőablak beépítése cserépfedésű tetőbe, 5 lépésben

A megfelelő szakértelemmel beépített tetőablak a cserépfedésű tetőben évekig tökéletes szél- és vízzárást biztosíthat és megvédhet minket mind egy esetleges beázástól, mind a felesleges energia távozásától, azonban minden esetben érdemes a beépítés folyamatát meghatározott sorrend szerint végezni.

Tartalomjegyzék:

 1. VELUX tetőablak beépítése új tetőbe
 2. A nyílás kialakítása
 3. A tetőablak működési hézagainak beállítása
 4. Fóliagallérok csatlakoztatása
 5. Burkolókeret és a cserépfedés

VELUX tetőablak beépítése új tetőbe

Új tetőszerkezetbe mindig öröm a VELUX tetőablak beépítése, hiszen tökéletes szél- és vízzáró elemet kapunk, azonban tetőablak csere esetén a legtöbb tetőfólia vagy alkalmatlan a ragasztott csatlakozások elkészítéséhez vagy egyáltalán nincs alatta alátét héjazat, így az sosem lesz teljesen szélzáró. 

Cserépfedésű tető esetén mindig azt kérjük a tetőfedőktől, hogy fóliázzák, lécezzék és fedjék be azt úgy, mintha nem is kerülne oda tetőablak; milliméter pontosan állítjuk be a tetőablak szárny és a tok közötti működési hézagokat.

Amikor a tető megkapja a négyzetméterenként 35-55 kg súlyú cserépfedést, a szarufák a súly alatt minimálisan elmozdulnak. Ha ez az elmozdulás az egyik oldalon pár milliméterrel több, új ablakunk könnyen el tud állítódni – rosszul záródhat, nem tömíthetnek a gumitömítések és rossz esetben még energiaveszteséggel is számolnunk kell, a tetőablak gyártók pedig az ilyen jellegű reklamációkat beépítési hiba miatt azonnal el fogják utasítani.

A nyílás kialakítása

VELUX tetőablak beépítése, nyílás kialakítás

A tetőablakokat minden esetben egész cserépsornál kezdjük el beépíteni, ellenkező esetben az alsó burkolókeret eleme nem fog illeszkedni, ami később beázáshoz vezethet. Miután visszaszedtük a cserepeket és meghatároztuk az induló cserépsort, elhelyezzük és csavarozással rögzítjük a szerelő léceket.

A tetőablak beépítése esetén a szerelőlécek távolsága adott; az ablak mérete + 45 mm VELUX tetőablak esetén, 65 mm Roto tetőablak esetén. Dakea tetőablaknál szintén 45 mm-rel nagyobb nyílást kell készítenünk, mint maga az ablak, hiszen a hőszigetelő keretnek is be kell férnie. Ezt követően meghatározzuk a nyílás szélességét: a tetőablak szélessége + 50-70 mm gyártótól függően. Így oldalirányba is befér a hőszigetelő keret, valamint marad egy kis állítási lehetőség is.

A tetőlécek kivágása után a tetőfóliát boríték alakban vágjuk ki, majd mielőtt feltűznénk a nyílás oldalaira, a tetőlécek közét vagy lécekkel vagy kemény szigetelő anyaggal töltsük ki, hogy jobb hang- és hőszigetelést tudjunk elérni. A fólia feltűzése után a sarkokat ragasszuk ki nyújtható ragasztószalaggal, melyre szerintünk a Dörken Flexx Band ragasztószalagja a legalkalmasabb.

A tetőablak működési hézagainak beállítása

VELUX tetőablak beépítése, hézagok beállítása

Ezután a nyílásba helyezzük a már szerelővasakkal előre felszerelt tetőablakot. A vasakat eleinte egy-egy csavarral rögzítjük, majd ellenőrizzük a tetőablak alsó- és az oldalsó működési hézagjainak párhuzamosságát; az alsó hézagot ékeléssel, az oldalsót pedig a tok igazításával tudjuk beállítani.

A hézagokat beállítása után kerül fel a tetőablakra a külső páraáteresztő fólia gallér, ami azért fontos, hogy a reggelente a burkolókeret aljára kicsapódó, illetve a szerkezetből kifelé igyekvő pára ne csepegjen vissza a szigetelésünkbe, mert ha az nedvességet kap, nem fog tudni szigetelni (később hőhídhoz, majd penészesedéshez vezethet).

Fóliagallérok csatlakoztatása

VELUX tetőablak beépítése, fóliagallérok csatlakoztatása

A külső páraáteresztő fólia gallér VELUX tetőablak esetén egy butil csíkkal van ellátva, amivel a tetőablakhoz tudjuk ragasztani. A Roto fóliagallérja ragasztócsíkkal van ellátva, míg a DAKEA tetőablakhoz egy DÖRKEN MAXX tetőfóliából kivágott gallért kapunk, amit rá tudunk nyújtani az ablakra. A DAKEA tetőablakok esetén plusz ragasztószalaggal kell számolni, amivel az ablakhoz ragasztjuk a fóliagallért.

Szélzáró beépítés esetén a fólia gallér és a kihajtogatott tetőfólia közé tubusos fóliaragasztót nyomunk, így biztosítjuk a tökéletes szélzárást, a túllógó fóliát pedig az ellenlécezés külső oldalához rögzítjük. Ezután a tetőablak fölé egy ún. páraelvezető csatornát helyezünk el, hogy a tetőablak feletti síkon lecsorgó pára és nedvesség távozni tudjon az ablaktól. Ebbe a csatornába csatlakoztatjuk a tetőablak fólia gallérjának a felső részét is. Ha ezzel is elkészültünk, már csak a burkolókeret felszerelése és a cserépfedés visszaállítása van hátra.

Burkolókeret és a cserépfedés

VELUX tetőtéri ablak beépítése, burkolókeret felszerelése

A burkolókeret megfelelő módszerrel és sorrendben történő tetőablakra felszerelése viszonylag gyors. A cserépfedés visszaállításánál a legfontosabb, hogy a cserepeket a megfelelő méretűre vágjuk; ha túl nagy, akkor a burkolókeret vízelvezető csatornája nem tud kitisztulni az apróbb szennyeződésektől, előbb-utóbb eltömődhet vagy beázhat.

Ha túl kicsi és nincs meg a megfelelő takarás a burkolókeret lemezein, akkor bejuthat a csapadék és szintén beázhat. Sík cserepeknél érdemes a burkolókereten lévő szivacs csíkot megfelelő méretre és formára vágni, a vágott cserepeket pedig minden esetben mechanikusan is rögzíteni kell – drótozással vagy csavarozással.

Ha szeretnél árajánlatot kérni VELUX tetőablak beépítésre, akkor töltsd ki az alábbi űrlapot!

Kapcsolati adatok
[Ide küldjük, majd az árajánlatot. Tapasztalataink alapján a citromail és a yahoo rendszerébe nem mindig érkezik meg a levél, így ha megoldható, akkor más szolgáltatónál regisztrált email címet adjon meg illetve ellenőrizze a spam mappát is.]
Hivatalos adatok - kérjük kattintsa be a mezőket!
[Kötelező elolvasni és kipipálni. Enélkül nem küldhetünk e-mailben ajánlatot az új EU rendelet miatt.]
 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu