Tetőablak csere? Ezeket érdemes figyelembe venni

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a tetőablak csere megkezdése előtt? Mi most összeszedtük és megválaszoltuk azokat a kérdéseket, melyek a megrendelő jogaival és kötelességeivel kapcsolatosak amikor szakembereket fogadsz otthonodban.

Egyedül lehet őket hagyni?

Nem mindig lehetséges, hogy otthon legyünk amikor a tetőablak beépítők dolgoznak. A megrendelőnek nem kötelező a tetőablak csere során jelen lennie, azonban érdemes megadni egy telefonszámot a szerelőknek, hogy kérdés esetén tudjanak hova fordulni.
Ha megoldható akkor természetesen az a legjobb, ha a tulaj is otthon tartózkodik, hiszen így zökkenőmentessé válik a kommunikáció és az ellenőrzés/jóváhagyás is egyszerűbb.

Mikor szabad a tetőablak cserét elvégezni?

A tetőtéri ablak csere általában zajjal jár. Ezért fontos, hogy betartsuk a törvényi előírásokat, a szomszédokkal való problémák elkerülése végett. Az erre vonatkozó szabályok eltérőek lehetnek a különböző településeken/környékeken, de ha az alábbiakat betartjuk, nem lőhetünk nagyon mellé:

 • Hétköznap reggel 7 és este 19 óra között megengedett a munka
 • Vasárnap és ünnepnapokon nem szabad nagy zajjal járó munkát végezni
 • Este 19 és reggel 7 között tilos a munka
 • Szombaton általában 12és 15 óra között tilos a hangos munkavégzés
Kell borravalót adnom?

Nem kötelező borravalót adni a mesterembereknek. Minden szolgáltatásról hivatalos számlát kell, hogy adjanak.

Le kell venni a cipőjüket a lakásban?

Érthető, hogy tisztán akarjuk tartani otthonunkat, azonban ameddig mi automatikusan levesszük a cipőnket ahogy belépünk a házba, a tetőablak beépítők ezt nem tehetik meg. A munkavédelmi szabályzatok a legtöbb munka esetében megkövetelik a biztonsági cipő viselését. Kényes padló esetében takarjuk le azt hullámpapírral. Alternatív megoldásként léteznek cipővédők is, melyeket odaadhatunk a szakembereknek. Annak érdekében, hogy a munka a lehető leggördülékenyebben mehessen, érdemes minden hátráltató tényezőt elpakolni az útból.

Ki kell-e takarítaniuk maguk után?

Egy tisztességes vállalkozó nem fogja teljes koszban és káoszban hagyni otthonát a munka elvégzése után. A tetőablak cseréhez hasonló munka azonban sokszor gyorsabb és kevésbé rendetlen, mint gondolnánk. A beépítők általában elpakolnak maguk után és a nagyja port/koszt feltakarítják, az aprólékos tisztítás viszont nem az ő feladatuk. A szemét és törmelék elszállítása általában plusz költséggel jár.

Meg kell kínálni őket bármivel is?

Sok mítosz lebeg e kérdés körül. Hogyan viselkedjünk vevőként? Természetesen nem vagyunk kötelesek ételt és italt biztosítani a szakembereknek a tetőablak csere során, ennek ellenére ez egy rendkívül kedves gesztus és ők mindig nagyon örülnek egy kis víznek vagy kávénak. Hosszabb munkák esetén frissítőt, üdítőt, süteményt vagy akár szendvicseket is kínálhatunk nekik. A forró nyári napokon, amikor a meleg tetőn/tetőtérben dolgoznak sok folyadékra van szükségük, segítsünk hát nekik!

Felajánljuk segítségünket a szerelőknek, tetőablak beépítőknek?

Ez általában nem jó ötlet, hiszen egy ebből fakadó véletlen baleset következtében mi nem leszünk biztosítva, sőt akár a nálunk dolgozó mesterembereket is leséríthetjük. Inkább hagyjuk, hogy önállóan végezzék a dolgukat. Ha mégis segítségre van szükségük, úgyis szólni fognak.

Mi a teendő sérülés vagy helytelenül végzett munka esetén?

Tévedések és balesetek bárhol előfordulhatnak, az esetek nagy részében nincs rossz szándék mögöttük. Ha azonban bármilyen sérülést észlelünk vagy azt véljük felfedezni, hogy a munkát helytelenül végezték el, mindenképp intézkednünk kell. A hibákat haladéktalanul jelentenünk kell a vállalkozónak, hiszen ő felelős a károk megtérítéséért és a helytelenül elvégzett munkáért. Minden esetben dokumentáljuk a sérülést képekkel. A vállalkozónak joga van előszőr kijavítani a munkát, pénzbeli kártérítést csak azután kérhetünk, ha a javított munka sem kielégítő.

A munka megkezdése előtt szükség van egy árajánlatra és megrendelésre, hiszen ez adja meg a keretet, így már nagy meglepetések nem érhetnek.

Ha nagyon elfajulnak a dolgok természetesen jogi útra is lehet terelni az egészet.

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu