Ki cserélje ki, ki építse be a tetőablakot?

A tetőablakok beépítése, cseréje komplex feladat, és bizony joggal merül fel a kérdés, hogy milyen szakemberre bízd. Tetőfedőt hívj vagy ácsot, és vajon szükséged lesz-e bádogosra? Azt sem árt tudni, milyen belső munkálatok kapcsolódhatnak ide. A most következő bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszokat adni.

Akár új tetőtéri ablak beépítéséről, akár cseréről van szó, egy dolog biztos: a tetőablakot alapvetően a tetőhéjazatba építjük be. Ezért tűnik logikusnak, hogy azt is tetőfedő építse be, hiszen lényegében a tetőablak egy tetőáttörés a héjazatban. 

A jogszabály viszont azt mondja, hogy a tetőablak is egy olyan nyílászáró csupán, mint a többi homlokzati ajtó vagy ablak. Ezért azt csak épületasztalos, nyílászáró vagy árnyékolástechnikai szerelő szakmával rendelkező építheti be. Ám ezeknek a szakmáknak semmi közük nincsen se a tetőfedéshez, se az ácsszerkezethez, ezért nem is várható el, hogy képviselői szakszerűen építsenek be egy tetőablakot a tetőhéjazatba. Nem is nagyon szokták elvállalni, de ha mégis, abból semmi jó nem sül ki.

Akkor mégis ki építse be a tetőablakot?

Véleményem szerint a tetőablakok beépítését mindig tetőfedőnek kellene végezni. Illetve, ha hozzá kell nyúlni az ácsszerkezethez is – mert például nagyobb ablakot kell beépíteni és emiatt szarufa kiváltást kell csinálni –, akkor jó, ha tetőszerkezet-építő tapasztalata is van a beépítőnek. A legoptimálisabb pedig az lenne, ha ácsszakmával is rendelkezne.

Ejtsünk most pár szót az ács és tetőfedő hivatásokról. Ezeket két külön szakmaként tartják számon, de a gyakorlatban nem életszerű, hogy egy ács, miután megépíti a tetőszerkezetet, levonul a „tetőről”, hogy helyet adjon a tetőfedőnek, aki előkészíti az alátéthéjazatot, illetve a tetőfedő anyagot fogadó szerkezetet. Majd érkezik a bádogos, hogy elkészítse az ereszcsatornát és a szegélyezéseket… Végül visszatér a tetőfedő és befedi a tetőt. 

Ez a folyamat a valóságban legtöbbször nem így zajlik, hanem a következőképpen. Először az ács vagy a tetőfedő megépíti az ácsszerkezetet, majd elkészíti a tetőfedést és az egyszerűbb szegélyeket (vápa, orom és falszegély stb.) is. Azaz képes kompletten megépíteni egy átlagos tetőt, és közben a szakembereknek sem kell egymásra várni. 

Ki építse be a tetőablakot?

Összevonható szakmák

Szerintem nem tévedsz tehát, ha úgy gondolsz az ács és tetőfedő foglalkozásokra, mint olyan szakmákra, amelyeket tökéletesen össze lehetne vonni. Továbbá be lehetne emelni az egyszerűbb lemezszegélyek és az ereszcsatorna szerelését is, ahogyan azt a legtöbb tetőfedő anyagokat gyártó és eközben ereszcsatornát is forgalmazó cég is szorgalmazza.  

Persze a komolyabb bádogos munkákhoz továbbra is szakképzett bádogos kell. Ebben az esetben jogilag is rendben lenne, ami egyébként a valóságban, a gyakorlatban már működik.

Milyen belső munkálatok kapcsolódnak a tetőablakok cseréjéhez?

A tetőablakok cseréjénél az esetek nagy részében a belső kávaburkolatot is helyre kell állítani. Itt ismét jön a nagy kérdés: ki végezze ezt a munkát, ami több fázisból áll:

 1. vázszerkezet építés,
 2. hőszigetelés,
 3. párazárás,
 4. gipszkarton vagy lambéria burkolás,
 5.  a felületek festése, illetve gipszkarton esetén annak glettelése.

Szárazépítőt hívnál ezekre a feladatokra?

ki építse be a tetőablakot?

Az a tapasztalatom, hogy ők általában – tisztelet a kivételnek – nem készítik el jól a káva formáját, illetve a párazárás sem szokott sikerülni. Egy tetőfedő viszont ma már a gyártói képzéseken tanultaknak köszönhetően nemcsak elméletben tud sokat a párazárásról, a szarufa feletti és a „hagyományos” szarufák közti hőszigetelésről, hanem a gyakorlatban is, és képes ezeknek a munkáknak az elvégzésére. 

Hogy összességében ki tud jól tetőablakot építeni vagy cserélni? Szerintem azok, akik komplett tetőépítéssel kapcsolatos szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Akik úgy vállalnak tetőablak-beépítést, hogy előtte nem építettek és nem fedtek tetőt, nem építettek be tetőteret, mindenképpen hatalmas hátránnyal indulnak ezen a pályán.

Ha számodra is fontos a megfelelő szakember kiválasztása, aki széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik, és aki válaszokkal, megoldásokkal szolgál a kérdéseidre, akkor keress bizalommal – készséggel állok rendelkezésedre! 

Ajánlatkéréshez  kérlek, hogy töltsd ki az alábbi űrlapot:

Kapcsolati adatok
[Ide küldjük, majd az árajánlatot. Tapasztalataink alapján a citromail és a yahoo rendszerébe nem mindig érkezik meg a levél, így ha megoldható, akkor más szolgáltatónál regisztrált email címet adjon meg illetve ellenőrizze a spam mappát is.]
Hivatalos adatok - kérjük kattintsa be a mezőket!
[Kötelező elolvasni és kipipálni. Enélkül nem küldhetünk e-mailben ajánlatot az új EU rendelet miatt.]
 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu