Tetőablak árnyékolás: Árnyékoló típusok tetőablakokra

A tetőtéri ablakoknál nem is csak az a kérdés, hogyan árnyékolj, hanem az is, hogy mi vele a célod: hővédelem vagy fényvédelem? Esetleg olyan megoldást keresel, ami mindkettőt tudja valamennyire? Ettől függ, mit tudok Neked javasolni.

Ha a tetőablak árnyékolásáról beszélünk, akkor két célunk lehet: az első a hővédelem, a második pedig a fényvédelem. Nézzük először az elsőt. Azt szoktam mondani, hogy első körben mindig át kell gondolni, hogy az adott helyiségben, az adott tájolásnál szükség van-e hővédelemre. Egy kis tetőablaknál északi oldalon, egy fürdőszobában vagy egy mosdóban nem feltétlen, de egy déli, dél-keleti, dél-nyugati oldalon fekvő gyerekszobában vagy hálószobában érdemes foglalkozni a hővédelemmel is. 

Ezt a cikket megnézheted videó formában is a YouTube csatonánkon itt: Tetőablak árnyékolás >>>

Harmónika roló, pliszés róló tetőablakra
VELUX fényáteresztő pliszé, harmonika roló

Hatékony hővédelem a tetőtérben

Fontos tudni, hogy a tetőtéri hővédelmet csak és kizárólag külső tetőablak árnyékolóval tudjuk hatékonyan megvalósítani. Hiszen a napsugarakat akkor kell „megfogni”, mielőtt még bejönnének a tetőtérbe az üvegen keresztül. Ha belső tetőablak árnyékolóval próbálnád a hővédelmet megoldani, akkor az árnyékoló és az üveg közt felmelegedne a levegő, és utána lenne egy szép nagy hősugárzód, ami tolja befele a meleget. Márpedig pont ezt szeretnéd elkerülni.

Hogy működik a külső hővédelem?

Első lépésként át kell fordítani a tetőablakot. A rolódobozból kihúzod a külső hővédő rolót, és beakasztod a tetőablak alján lévő kampóba. A tetőablak visszafordításával lejön vele a külső hővédő roló is. 

Az egész nem több egy percnél, mégis hatékony hővédelmet biztosít: nagyjából a napsugárzás 60-70 százalékát fogja meg. És körülbelül annyit is árnyékol, szóval némi fényvédelmi funkciót is betölt. Külső hővédő rolók használatával viszonylag jó hővédelmet tudsz elérni, de mégsem sötétítesz be teljesen a szobában.

A másik megoldás a külső tetőablak redőny. Annak nagyságrendekkel jobb a hővédelme, viszont ha lehúzod, sötét lesz a szobában, lámpát kell kapcsolni. Ezért érdemes mindig átgondolni, mi a helyiség funkciója, mennyire jó az Neked, ha nappal is sötét van egy adott helyiségben.

Tetőablak árnyékolás és fényvédelem

Ha nem szeretnél redőnyt, de jó lenne valami védelem a kíváncsi szomszédok ellen, vagy csak besötétítenél néha, akkor a belső árnyékolók fognak ebben segíteni. Irodába, gyerekszobába, tusolóba ideális megoldás lehet egy manuális reluxa, szabályozható lamellákkal, ami bárhol megállítható.

Tetőablak reluxa
Reluxa egy VELUX tetőablakon

Ezen kívül léteznek még fényzáró rolók, amelyeket ha lehúzol, teljesen sötétbe borítják a belső teret. Ezeket sem muszáj teljesen lehúzni, szintén bárhol megállíthatók. 

Napelemes fényzáró roló velux manzárd tetőablakon
Napelemes fényzáró rolók, VELUX Manzárd tetőablakon

A kampós roletták is jó megoldást jelentenek árnyékolásra, de ezeken túl is rengeteg féle belső árnyékoló létezik a tetőablakokhoz, amelyek közül érdemes mindig a személyes igényeknek legmegfelelőbbet választani. Ha még bizonytalan vagy, melyik árnyékoló lehet a legjobb megoldás számodra, vedd fel velem a kapcsolatot szívesen segítek további infókkal, tanácsokkal.

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

  • #luxus tetőablak   #prémium tetőablak

   Prémium tetőablakok - 1. rész

   A tetőablakok már nem csupán praktikus funkcióik miatt érdemelnek figyelmet, hanem mint luxuscikkek is helyet követelnek maguknak, hasonlóan az autókhoz, ahol a luxusmodellek külön kategóriát képeznek. Ebben a részletes bejegyzésben szeretném bemutatni a Magyarországon kapható luxus tetőablak-megoldások széles skáláját, az alacsony árfekvésű opcióktól a legdrágább, exkluzív termékekig.

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu