Ilyen hangszigetelt tetőablakot válassz, ha túl zajos környéken laksz

Természetesen a legfontosabb szempont a méret, a nyitásmód, a kilincs elhelyezkedése, a tetőablak anyaga, és a hőszigetelése. Bizonyos helyzetekben azonban nagyon fontos szempont lehet a tetőablak hangszigetelése.

Például repülőterek légifolyosói alatt, vagy egy zajos belvárosi utcában, de legyen itt egy konkrét példa is: még 2014-ben építettünk be Budapest IV. kerületében ROTO R66E típusú hangszigetelt tetőablakokat, mert az épület előtt futó villamospálya a megrendelő háza előtt kanyarodik, és éles „sikító” hanggal jár, mikor elhalad a villamos. Ennek a hangszigetelt tetőablaknak a hangszigetelése 37dB.

Mitől lesz jól hangszigetelt tetőablakom? Pár decibel is számít?

A tetőablakok hangszigetelési tulajdonságait az Rw súlyozott léghanggátlási szám mutatja meg. Ebből a számból tudhatjuk, hogy a választott tetőtéri ablak milyen mértékben csökkenti a zajszintet. Minél nagyobb az Rw-érték, annál jobb a tetőablak hangszigetelése.

A súlyozott léghanggátlási szám mértékegysége a decibel (dB). Az emberi fül az Rw-érték 10 decibellel való változását a zajszint feleződéseként vagy megduplázódásaként érzékeli.

A Tetőablak.hu webáruházában, amikor tetőablakot választunk a paraméterek fül alatt megtalálható az adott tetőablak léghanggátlási száma. Az egyszerűbb 2-rétegű üvegezéssel ellátott tetőablakok léghanggátlása 29-32 decibel között van. A legjobb hangszigetelésű ablakok léghanggátlása eléri a 44dB értéket is! Ebben az esetben 15dB a különbség. Fentebb említettem, hogy 10dB különbséget az emberi fül a zajszint feleződéseként érzékeli.

Ez azt jelenti, hogy a legjobb hangszigetelésű tetőablakok akár 75%-kal is csökkenthetik a külső zaj erősségét, az átlagos tetőablakokhoz képest.

A hangszigetelő üvegezéssel ellátott tetőablakok között van olyan is, amely extra jó hőszigeteléssel is rendelkezik, tehát érdemes a tetőablak Uw értékét – hőátbocsátási tényező – is figyelembe venni.

Mitől olyan jó ezeknek a tetőablakoknak a hangszigetelése?

Egy tetőablak szerkezeti hangszigetelésének a nagyságát a következő tényezők befolyásolják:

 • a tok és a szárny szerkezete, azok léghangszigetelő képessége
 • a tok és a szárny kapcsolata (tömítések, záródás pontossága)
 • az üveg és a szerkezet kapcsolódása
 • az üveg hangszigetelő képessége

Hogyan érhető el, hogy jobb hangszigetelő legyen az üvegezés?

 • különösen vastag üveglapok beépítésével
 • az üvegezés két oldalán eltérő vastagságú üveglapok beépítésével
 • a légrés vastagságának a növelésével
 • argon helyett kripton gáztöltéssel

Hangszigetelt tetőablakok

A decibelek a beépítésen is múlnak

Ha kiválasztottuk a szuper hangszigetelt tetőablakunkat, ki kell választanunk azt a beépítő mestert is, aki ezt megfelelően be tudja építeni, hiszen semmit sem ér a jó hangszigetelésű tetőablakunk, ha az ablak mellet kerülőúton bejut a zaj.

A beépítés során ügyelni kell arra, hogy a tetőablak és a tetőszerkezet csatlakozása is hatékony hangcsillapítást biztosítson.

Ezt a következőkkel érhetjük el:

 • az ablaktok körül segédléceket helyezünk el, vagy készítünk egy fa keretet az ablaknak
 • az ablak körül, a burkolókeret alá helyezzünk el 3,5-4mm vastag bitumenes nehézlemez csíkokat
 • a belső gipszkarton burkolatot dupla, hangszigetelt gipszkartonnal készítsük el
 • a tetőablak és a gipszkarton találkozásait gondosan tömítsük festhető, rugalmas akrillal

Ja, és hogy a bejegyzés címére is válaszoljak: a 38db értékű léghanggátlás, már jó hangszigetelési értéknek számít. Többek között ilyen hangszigetelt tetőablak például a DAKEA ULTIMA ENERGY, A ROTO 6E üvegezéssel ellátott tetőablakai, a VELUX 67-es és 62-es üvegezéssel ellátott tetőablakai, illetve a FAKRO R1 és R4-es üvegezésű tetőablakai is.

 • toth-gergely
 • A cikk szerzője: Tóth Gergely

  Gergely a Tetőablak.hu szakmai vezetője. Szakterülete a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Amennyiben segítségre van szükséged, keresd bátran.

  Kérem a segítséget

Még több tetőablak blog

  • #luxus tetőablak   #prémium tetőablak

   Prémium tetőablakok - 1. rész

   A tetőablakok már nem csupán praktikus funkcióik miatt érdemelnek figyelmet, hanem mint luxuscikkek is helyet követelnek maguknak, hasonlóan az autókhoz, ahol a luxusmodellek külön kategóriát képeznek. Ebben a részletes bejegyzésben szeretném bemutatni a Magyarországon kapható luxus tetőablak-megoldások széles skáláját, az alacsony árfekvésű opcióktól a legdrágább, exkluzív termékekig.

logo
 • Kérdésed lenne? Keresd szakértőinket!
  +36 30 273 3013 hello@tetoablak.hu